Detalii articol

< inapoi
 
Scoala educatorului - scoala parintelui Scoala educatorului - scoala parintelui

 

Se spune ca meseria de parinte se invata in fiecare zi. Oricât de mult te-ai pregati pentru a fi o mamica sau un tatic perfect (pentru a nu discrimina pe criterii de sex), in fiecare zi se ivesc situatii pentru care iti dai seama ca nu esti pregatit. Pe de alta parte, putine profesiuni cer atâta competenta, daruire si umanism precum cea de educator, pentru ca doar in câteva se lucreaza cu un material atât de pretios, de complicat si de sensibil precum omul in devenire. Educatorul formeaza, dirijeaza, cultiva, corecteaza, perfectioneaza si evalueaza neincetat procesul formarii si desavârsirii calitatilor necesare omului de mâine. 

 

Dorinta de a deveni un parinte si un educator bine pregatit  trebuie sustinuta in fiecare zi prin eforturi, daruire, determinare.

 

Important este sa cautam sa le formam copiilor capacitatea de a decide pe baza unor valori fundamentale dar si sa ii invatam sa fie flexibili, sa se adapteze noului pe care il aduce, la fiecare pas, societatea in schimbare.

 

Arta pedagogica inseamna, inainte de toate, ”arta de a te pune la dispozitia copiilor, de a simpatiza cu ei, de a le intelege universul, de a le sesiza interesele care ii anima”, afirma M. A. Bloch si este un dar pe care il avem sau nu. Abilitatile pe care le avem pot fi, insa, optimizate, permanent, prin formare, cursuri de parenting, dezvoltare personala, consiliere parentala. Pentru a transmite anumite valori si atitudini, pentru a-i invata pe copii sa reactioneze sanatos provocarilor vietii, trebuie sa ne depasim propriile conflicte, trebuie sa ne gasim noi insine echilibrul, trebuie sa gasim propria cale de a raspunde schimbarilor iscate atât in afara cât si in interiorul nostru.

 

Ce scop au demersurile educative pe care le fac? Ce il poate ajuta pe un copil? Ce trebuie sa poata si sa stie un copil?– iata intrebari pe care este necesar sa si le puna fiecare parinte si educator.

 

Educatia este una din functiile esentiale si permanente ale societatii, o mare provocare dar si o implinire uriasa.

 

Prin formare si dezvoltare profesionala dar si personala ne punem la dispozitie resurse inepuizabile pentru a-i creste pe copiii nostri in dragoste si intelegere si pentru a-i ajuta sa se simta intelesi si iubiti, pentru a-i ajuta sa isi implineasca nevoile si sa-si cunoasca dorintele, dar si pentru a le oferi modelul nostru - ca parinti si educatori - pentru tot ceea ce inseamna cunoastere, echilibru, comunicare, empatie si limitele de care au nevoie pentru a se dezvolta.

 

                       

                                                                                    Logoped Magdalena Stefan

Toate drepturile rezervate Cabinet Logopedic Andu 2008