Detalii articol

< inapoi
 
Importanta limbajului tip baby speech in primul an de viata Importanta limbajului tip baby speech in primul an de viata

Limbajul, acel ceva ce ne ajuta sa stabilim contacte cu semenii nostri, sa intelegem mediul de viata, normele si conduitele ce trebuie sa le urmam incepe sa-si faca simtite efectele inca din viata intrauterina atunci cand fetusul memoreaza stimulii auditivi externi cu deosebire conturul melodic al vorbirii, pentru ca odata cu venirea pe lume, bebelusul, sa devina receptiv la semnalele comunicationale (in special acustice) ale adultilor.

Studii comportamentale au demonstrat preferinta bebelusilor, in primul an de viata, pentru asa numitul baby speech, cunoscut in literatura de specialitate drept "infant directed speech". Lungirea vocalelor, intonatia exagerata, onomatopeele creeaza o anumita melodicitate a limbajului menita sa atraga si sa mentina atentia nou-nascutului spre limbaj. Prin natura sa pozitiva a ritmului si rimei acest limbaj are menirea de a face un schimb de informatii si emotii intre parinte si copil. Studiile au demonstrat ca si in cazul copiilor care provin din familii de surdo-muti apare preferinta pentru limbajul infantilizat.

 

Intre 7 si 8 luni bebelusii asculta cu atentie cuvintele, de aceea toate sunetele folosite in comunicarea parinte-copil trebuie legate de intentia lui comunicativa (obiect, actiune). 

 

Intonatia (modularea vocii pentru a intreba sau a te mira) are un rol deosebit de important in dezvoltarea intelectuala si emotionala a bebelusului deoarece sustine formarea unui dialog parinte-copil.

 

Baby speech ajuta bebelusul sa discrimineze vocalele si silabele  fapt care duce la o buna receptarea a limbajului precum si la o mai rapida invatare a acestuia.

 

Bebelusii in varsta de 5 luni incep sa faca diferenta intre tipurile de emotii si mimica adecvata, citind de pe chipul adultului emotia transmisa. Imagina in oglinda folosita de adult produce la copil prin imitare miscari faciale si emiteri de sunete.

 

Teoriile invatarii conditionate au demonstrat ca la semnalul vocal al mamei bebelusul isi va indrepta privirea catre aceasta si prin asociere cu fata zambitoare se va produce invatarea. 

 

Copilul dispune de abilitatea de a invata daca i se ofera conditii prielnice, esecul datorandu-se mai degraba slabei adaptari a parintelului la capacitaile lui de receptare.  Un limbaj fara mimica si modulatii vocale, cu cuvinte lungi nu va atrage atentia copilului deoarece din punct de vedere neurologic micutul nu este echipat pentru o comunicare de la egal la egal cu adultul.

 

In concluzie, nu neglijati sa vorbiti cu bebelusul dumneavoastra. Stimulati-i si incurajati-i orice vocalizare, faceti tot posibilul sa asigurati un bun contact vizual cu bebelusul, asigurati-va ca bebelusul se uita la gura dumneavoastra. Chiar daca nu va va raspunde imediat, creierul lui va inregistra si usor, usor vor aparea raspunsurile vocale mult asteptate.

 

 

                                                                                    Logoped Anca Neagu

Toate drepturile rezervate Cabinet Logopedic Andu 2008