Detalii articol

< inapoi
 
Capacismul Capacismul

Capacismul este tulburarea de pronuntie (de articulare) care consta în imposibilitatea emiterii corecte a sunetului “c”. Aceasta tulburare face parte dintre dislalii. Afectarea izolata a acestui sunet (celelalte sunete fiind emise corect) este rara, deoarece sunetul “c” apare destul de devreme în evolutia limbajului. De cele mai multe ori, capacismul apare în cadrul dislaliilor polimorfe (cand sunt afectate mai multe sunete). Forma cea mai frecventa este reprezentata de paracapacism - prin înlocuirea sunetului “c” cu “t”. Afectarea sunetului “c” este frecvent  însotita de cea a sunetelor “g” si “h”, toate situându-se în aceeasi regiune de articulare. Un defect frecvent întâlnit în vorbirea copilului este faptul ca aceste sunete sunt înlocuite între ele.


Capacismul este o tulburare întâlnita mai des în cazul baieteilor decât al fetitelor.


Printre cauzele sale enumeram: cauze organice (afectarea organelor implicate în actul vorbirii, în special palatul mai înalt, afectarea auzului), insuficienta stimulare a limbajului în familie, modele gresite de pronuntie la persoanele din jurul copiilor, insuficienta dezvoltare  a auzului fonematic etc.


Corectarea acestei tulburari se face prin demonstrarea modelului de pronuntie corecta sau prin derivarea din sunetul “t”. Dupa ce sunetul este pronuntat corect se realizeaza introducerea sa în silabe si apoi în cuvinte (la începutul, mijlocul si apoi la sfârsitul cuvântului). Se exerseaza pronuntia corecta în structuri din ce în ce mai complexe. Consolidarea si automatizarea pronuntiei corecte poate sa dureze. Este important sa se insiste pe diferentierea sunetelor pe care el le înlocuieste. În acest timp, este important ca micutul sa fie încurajat si motivat sa continue. El este motivat prin implicarea în jocuri care sa-l stimuleze sa exerseze.


Dar cine o sa se bucure la final, când micutul va putea sa recite o poezie care sa contina acest sunet fara sa întâmpine dificultati? Cu siguranta se vor bucura atât el, cât si parintii si… Mos Craciun:


Mos Craciun cu al sau sac
Vine...rosu ca un rac,
Cu multe bucurii,
Pentru noi, copii!
Într-o cutiuta,
Foarte draguta,
Este un cadou,
Pentru mine...ceva nou!
Un cântec îi cânt
si...desi afara-i vânt,
El pleaca la drum,
Catre alti copii cuminti
si ai lor parinti!


                            Logoped Magda Stefan

Toate drepturile rezervate Cabinet Logopedic Andu 2008