Detalii articol

< inapoi
 
Cauzele balbaielii Cauzele balbaielii

 

Balbaiala este o tulburare de ritm si fluenta a vorbirii care implica anumite disfunctionalitati intre zonele cerebrale responsabile cu coordonarea actului vorbirii si regiunile care participa la realizarea acesteia. Fiind o tulburare complexa, ea implica o serie de efecte secundare care pot fi structurate in  doua directii:

 

- neurovegetative ( modificarea ritmului respiratiei, nervozitate, transpiratie, inrosirea pielii,etc);

 

- psihice ( timiditate in exces, aparitia grimaselor in timpul efortului de pronuntie, gesticulatie sau rigiditate, ambele in extrema).

 

 

CAUZELE BALBAIELII:

In literatura de specialitate se vehiculeaza doua mari categorii de factori. Prima categorie este reprezentata de factorii somato-psihici, iar a doua de cei psiho-sociali.

 

  •   Factorii somato-psihici -  reprezentati de cei precum ereditatea si dominanta cerebrala  ( contrarierea stangaciei) . Tot in aceasta categorie se inscriu si factorii neuro-endocrini , care se pare ca joaca un rol deosebit in productia verbala si declansarea balbismului       ( s-a constatat o frecventa a fenomenului in cazul gusei endemice). Un alt complex de cauze il  reprezinta intarzierile in dezvoltarea psihica generala. In aceasta subcategorie intra mielinizarea mai tarzie a fibrelor nervoase care duc la mai slaba coordonare  a musculaturii aparatului fonoarticulator. Alte teorii sustin existenta unui dezechilibru intre procesele de excitatie si cele de inhibitie corticala la nivelul centrilor motori ( declansatori) ai vorbirii.

 

  • Factorii psihosociali -  starile de nevroza- teoria este inspirata din psihanaliza conflictelor si include perturbari emotive de adaptare la realitate. Studiile au aratat ca ambianta familiala incarcata de anxietate si conflicte interfamiliale sunt cauze deloc de neglijat in declansarea si mentinerea balbaielii. Greselile in educatie- balbaiala se poate instaura pe fondul unor atitudini gresite pe care adultul responsabil cu educarea copilului le adopta in evaluarea calitatii comportamentului infantil. Atitudinile prea aspre sau cele de ridiculizare a tendintelor spre balbism nu fac decat sa declanseze, respectiv, sa mentina, comportamentele nedorite ( in cazul acesta, vorbirea precipitata). Antipatiile sau simpatiile manifestate " fara perdea" ale anumitor persoane responsabilizate in educarea copilului sunt de asemenea, de evitat, deoarece ele pot avea efecte nedorite in planul modalitatii de exprimare,  pe fondul fragilitatii emotionale ale anumitor copii care pot prezenta tendinte de repetare a silabelor sau cuvintelor.        Starile de stress -  suprasolicitarea nervoasa ( prilejuita de evaluari scolare, competitii) continua crestere a nivelului de poluare fonica si chimica.

 

            Balbaiala este o tulburare de o complexitate speciala , in care factorii declansatori  ( primari)  si cei care mentin ( secundari)  se intrepatrund. Stabilirea diagnosticului diferential in care sa se clarifice cauzele si rolul lor in producerea fenomenului de balbism este un pas esential in stabilirea directiilor de terapie.

 

 

 

                                                                                                Logoped Corina Lesanu

Toate drepturile rezervate Cabinet Logopedic Andu 2008